Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PLACEK P???KRUCHY Z JAB?KAMI

50 dag mÄ?ki
18 dag t??uszczu
9 dag cukru
4 ??????tka lub 2 jaja
kilka ??y??ek ??mietany
s??l
3/4 pojedynczego proszku spulchniajÄ?cego

Nadzienie:
75 dag jab??ek kompotowych
6 dag cukru
go??dziki
cynamon
1 dag bu??ki tartej
t??uszcz do smarowania blachy
1/2 jaja do smarowania
3 dag cukru kryszta??u
2 dag cukru pudru do posypania
PrzesianÄ? mÄ?kÄ? posiekaÄ? z t??uszczem, wymieszaÄ? z cukrem, ukszta??towaÄ? wianuszek, wbiÄ? ??????tka, dodaÄ? s??l, ??mietanÄ?, zagnie??Ä? ciasto, a gdy wszystkie sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, ciasto wynie??Ä? w ch??odne miejsce. BlachÄ? posmarowaÄ? t??uszczem. Jab??ka op??ukaÄ?, obraÄ?, zetrzeÄ? na tarce do warzyw lub szatkownicy, dodaÄ? cukier, przyprawy i bu??kÄ? tartÄ?, wymieszaÄ?. Do ciasta dodaÄ? spulchniajÄ?cy proszek, wyrobiÄ?, podzieliÄ? ciasto na dwie czÄ???ci; jednÄ? czÄ???Ä? wywa??kowaÄ? na grubo??Ä? palca i wy??o??yÄ? niÄ? sp??d i kawa??ek ??ciany blachy, na cie??cie u??o??yÄ? przygotowane jab??ka. Wywa??kowaÄ? drugÄ? po??owÄ? ciasta nadajÄ?c mu kszta??t blachy, wy??o??yÄ? na jab??ka, przycisnÄ?Ä?, zlepiÄ? brzegi obu plack??w; powierzchniÄ? wyr??wnaÄ?, posmarowaÄ? jajem, posypaÄ? cukrem kryszta??em, pok??uÄ? w wielu miejscach, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.). Ciasto po upieczeniu posypaÄ? cukrem w mÄ?czce, a gdy przestygnie krajaÄ?, na kawa??ki kwadratowe (oko??o 20 sztuk). PodawaÄ? po upieczeniu, tego samego dnia, gdy?? ciasto nasiÄ?kajÄ?c sokiem jab??ek wilgotnieje i staje siÄ? niesmaczne.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design