1 kg ryb s??odkowodnych
10 m??odych ziemniak??w
3 ??y??ki oleju
10 dag wÄ?dzonej s??oniny
kilka marchwi
3 cebule
szklanka m??odego
zielonego groszku
5-10 sztuk ??wie??ych grzyb??w
koper
natka pietruszki
trochÄ? kminku lub kilka jag??d ja??owca
s??l |
WykopaÄ? do??Ä? g??Ä?boki d???? i rozpaliÄ? w nim ognisko. Gdy siÄ? wypali i utworzy siÄ? popi????, przygotowaÄ? gliniany garnek z pokrywÄ?. Na jego dnie u??o??yÄ? s??oninÄ? w plastrach, na niej - warstwami sprawionÄ? op??ukanÄ? i pokrajanÄ? w niewielkie dzwonka rybÄ?, talarki obranych ziemniak??w, marchwi i cebuli, oczyszczone grzyby, groszek, przyprawy, olej i s??l. Garnek przykryÄ? szczelnie, oblepiÄ? glinÄ? i wstawiÄ? do gorÄ?cego popio??u, kt??rym obsypaÄ? go w ca??o??ci. Na wierzchu rozpaliÄ? ognisko. Po 1 godz. potrawa bÄ?dzie gotowa.
|