50 dag wiÄ?kszych okoni
sok cytrynowy
20 dag rydz??w
2-3 ??y??ki mas??a lub margaryny
listek laurowy
jajko
korze?? pietruszki
por
kilka ziaren pieprzu lub angielskiego ziela
koper
tarta bu??ka
2 dag ??elatyny
s??l |
Okonie oczy??ciÄ? z ??usek, usunÄ?Ä? wnÄ?trzno??ci, przepo??owiÄ?, wyjÄ?Ä? krÄ?gos??upy i w miarÄ? mo??liwo??ci o??ci. Z g????w i krÄ?gos??up??w ugotowaÄ? ros???? (z 1/2 I wody) z dodatkiem pora, pietruszki, listka, ziela angielskiego i kopru. Filety skropiÄ? sokiem cytrynowym i odstawiÄ? na 1 godz. Po tym czasie obtoczyÄ? je w roztrzepanym jajku i tartej bu??ce. Na ma??le lub na margarynie usma??yÄ? oczyszczone rydze i w tym samym t??uszczu sma??yÄ? filety. Po ostudzeniu rybÄ? i grzyby prze??o??yÄ? do salaterki i zalaÄ? przecedzonym roso??em, w kt??rym rozpuszczono ??elatynÄ?.
|