50 dag mÄ?ki
s??l
18 dag t??uszczu
25 dag kwa??nej marmolady
9 dag cukru
t??uszcz do smarowania blachy
4 ??????tka lub 2 ca??e jaja
2 dag cukru pudru z waniliÄ? do posypania
kilka ??y??ek ??mietany
3/4 pojedynczego proszku spulchniajÄ?cego |
SporzÄ?dziÄ? ciasto tak jak na placek z jab??kami (poprzedni przepis). BlachÄ? posmarowaÄ? t??uszczem. PrzygotowaÄ? marmoladÄ?, je??eli potrzeba, rozrzedziÄ? jÄ? nieco. Ciasto podzieliÄ? na dwie czÄ???ci, jednÄ? po??owÄ? wy??o??yÄ? blachÄ?, wa??kujÄ?c ciasto na grubo??Ä? palca, placek posmarowaÄ? marmoladÄ?. Wywa??kowaÄ? drugÄ? czÄ???Ä? ciasta, nadaÄ? mu kszta??t blachy, nakryÄ? nim placek posmarowany marmoladÄ?, zlepiÄ? brzegi, aby marmolada nie wyp??ynÄ???a, wyr??wnaÄ?, pok??uÄ? w wielu miejscach, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (30-40 min.). Upieczony placek wyjÄ?Ä?, posypaÄ? zaraz cukrem, a gdy ostygnie, krajaÄ? na ma??e, kwadratowe kawa??ki (oko??o 20 sztuk).
|