Ciasto:
20 dag mÄ?ki
10 dag mas??a lub margaryny
woda
szczypta soli
Nadzienie:
25 dag gotowanej ryby
10 dag wÄ?dzonej s??oniny
2 cebule
2 ??y??ki ??mietany
jajko
pieprz
s??l
??y??eczka mas??a |
Na stolnicÄ? wysypaÄ? mÄ?kÄ?, dodaÄ? t??uszcz, s??l i trochÄ? wody. Zagnie??Ä? szybko ciasto, utoczyÄ? z niego kulÄ? i wstawiÄ? na 30 min do lod??wki. Rozwa??kowaÄ?, jeszcze raz zagnie??Ä? kulÄ? i zn??w och??odziÄ? ciasto w lod??wce. W tym czasie przygotowaÄ? nadzienie. S??oninÄ? drobno pokrajaÄ?, przesma??yÄ? kr??tko razem z posiekanÄ? cebulÄ?. DodaÄ? ugotowanÄ? rybÄ?, pozbawionÄ? krÄ?gos??upa i o??ci i przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?. MasÄ? wymieszaÄ? ze ??mietanÄ?, dodaÄ? ??????tko, s??l i pieprz. Ciasto ponownie rozwa??kowaÄ? i pokrajaÄ? w kwadraty lub tr??jkÄ?ty. Na ka??dym uk??adaÄ? po ??y??eczce nadzienia, brzegi zlepiÄ?, formujÄ?c du??e piero??ki. Gotowe piero??ki posmarowaÄ? bia??kiem, prze??o??yÄ? do przygotowanej blachy i piec w ??redniej temperaturze 20-25 min. W czasie pieczenia piero??ki posmarowaÄ? kilka razy stopionym mas??em. PodawaÄ? na gorÄ?co, zaraz po wyjÄ?ciu z piekarnika.
|