Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zupa rybna "gÄ?sta"

1 kg r????nych ryb
2 ??y??ki mÄ?ki
2 ??y??ki mas??a lub margaryny
p???? szklanki gÄ?stej kwa??nej ??mietany
2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
s??l
pieprz
O??atki:
1 jajko
szklanka mÄ?ki
p???? szklanki zsiad??ego mleka
s??l
t??uszcz do sma??enia
Ryby sprawiÄ?, op??ukaÄ?, w??o??yÄ? do 1,5 I wrzÄ?cej wody, dodaÄ? listek laurowy, ziele angielskie i ugotowaÄ?. MiÄ?kkie ryby wyjÄ?Ä?, ostudziÄ?, usunÄ?Ä? o??ci i krÄ?gos??upy, odrzuciÄ? ??by. Przepu??ciÄ? przez maszynkÄ? lub utrzeÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ? w donicy. Z t??uszczu i mÄ?ki zrobiÄ? zasma??kÄ?, dodaÄ? do ryb razem ze ??mietanÄ? i dobrze rozmieszaÄ?. DolewaÄ? powoli ros???? rybny - wciÄ??? energicznie mieszajÄ?c. Ca??o??Ä? przelaÄ? do rondla i dobrze podgrzaÄ?, lecz ju?? nie gotowaÄ?. DodaÄ? posiekanÄ? natkÄ?, je??li trzeba - przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. PodawaÄ? z o??atkami. PrzyrzÄ?dzanie o??atek: Z podanych sk??adnik??w sporzÄ?dziÄ? ciasto o gÄ?sto??ci ??mietany (w razie potrzeby dolaÄ? wody) i na rozgrzanym t??uszczu sma??yÄ? niewielkie o??atki. PodawaÄ? na gorÄ?co.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design