1 kg ??wie??ych dorszy
2-3 szklanki mleka
4 cebule
??y??ka mas??a
10 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
2 ga??Ä?zki ??wie??ej bazylii lub pietruszki
s??l |
OczyszczonÄ? rybÄ? umyÄ?; sfiletowaÄ? i pokrajaÄ? na do??Ä? du??e porcje. W??o??yÄ? do garnka, zalaÄ? osolonÄ?, zimnÄ? wodÄ? i zagotowaÄ?. Zaraz po zagotowaniu odlaÄ? wodÄ?, jeszcze raz zalaÄ? zimnÄ?, ponownie zagotowaÄ? i natychmiast wodÄ? odlaÄ?. Po drugim zagotowaniu porcje ryby posypaÄ? posiekanÄ? cebulÄ?, t??uczonym listkiem laurowym i pieprzem. Jeszcze raz lekko posoliÄ?, zalaÄ? gorÄ?cym mlekiem i ugotowaÄ?. MiÄ?kkie kawa??ki ryby u??o??yÄ? na p????misku, polaÄ? topionym mas??em i posypaÄ? bardzo drobno posiekanÄ? bazyliÄ?. Gotowany w ten spos??b dorsz ma delikatny smak i dor??wnuje bardziej atrakcyjnym rybom.
|