50 dag mÄ?ki
Ä? pojedynczego proszku spulchniajÄ?cego
18 dag t??uszczu
9 dag cukru
50 dag ??liwek lub wi??ni
4 ??????tka lub 2 jaja
t??uszcz do smarowania blachy
kilka ??y??ek ??mietany
cukier z waniliÄ? w mÄ?czce do posypania
s??l |
SporzÄ?dziÄ? ciasto tak jak na placek z jab??kami. BlachÄ? posmarowaÄ? t??uszczem. ?šliwki op??ukaÄ?, osuszyÄ? ??ciereczkÄ?, ka??dÄ? ??liwkÄ? nadkrajaÄ? na p????, wyjÄ?Ä? pestkÄ?, ka??dÄ? po??owÄ? nadkrajaÄ? wzd??u?? na 2 czÄ???ci tak, aby wszystkie czÄ???ci pozosta??y jednak ze sobÄ? u wierzcho??ka z??Ä?czane (wi??nie wydrelowaÄ?). Ciasto wywa??kowaÄ?, rozciÄ?gnÄ?Ä? na wysmarowanej blasze, posmarowaÄ? bia??kiem; ??liwki u??o??yÄ? na placku jedne ko??o drugich, rzÄ?dami, sk??rkÄ? ku g??rze, wciskajÄ?c je nieco w ciasta (wi??niami posypaÄ? ciasto i przycisnÄ?Ä? je rÄ?kÄ?), ciasto miÄ?dzy ??liwkami pok??uÄ? widelcem, wstawiÄ? do piekarnika. Po upieczeniu pokrajaÄ? placek w prostokÄ?tne kawa??ki (oko??o 16 sztuk), posypaÄ? cukrem w mÄ?czce. PodawaÄ? tego samego dnia zaraz po upieczeniu, bo ciasto nasiÄ?kajÄ?c sokiem owoc??w wilgotnieje i staje siÄ? niesmaczne.
|