Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Klopsiki ??e szczupaka lub innej s??odkowodnej ryby

1 kg ryby
??y??ka mas??a lub margaryny
4 ??y??ki ??mietanki
10 dag tartej bu??ki jajko
cebula, pietruszka
kawa??ek selera
por
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
s??l
Sos:
2 ??y??ki mas??a lub margaryny
2 ??y??ki mÄ?ki
szklanka wywaru z gotowania klopsik??w
p???? szklanki s??odkiej ??mietanki
sok lub kwasek cytrynowy
2 ??????tka
s??l
RybÄ? oczy??ciÄ?, sprawiÄ?, sfiletowaÄ? i razem z cebulÄ? zemleÄ? w maszynce. Mas??o stopiÄ?, wlaÄ? do ??mietanki, doda?? tartÄ? bu??kÄ?, poczekaÄ? chwilÄ?, a?? namoknie, i ca??o??Ä? dodaÄ? do zmielonej ryby. PrzyprawiÄ? solÄ? i szczyptÄ? zmielonego pieprzu, wbiÄ? jajko. MasÄ? wyrobiÄ? i uformowaÄ? z niej pulpety. Z krÄ?gos??upa i p??etw z dodatkiem w??oszczyzny pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego ugotowaÄ? wywar. Po przecedzeniu jeszcze raz go zagotowaÄ? i do wrzÄ?tku w??o??yÄ? pulpety. GotowaÄ? ok.10 min, po czym wyjÄ?Ä? cedzakiem i w??o??yÄ? do gorÄ?cego sosu. Zagotowanie sosu: Z t??uszczu i mÄ?ki zrobiÄ? zasma??kÄ?, doprawiÄ? jÄ? wywarem, po czym - dok??adnie mieszajÄ?c - dodaÄ? ??mietankÄ? i s??l. ZdjÄ?Ä? z ognia, dodaÄ? ukrÄ?cone ??????tka. ZakwasiÄ? sokiem
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design