50 dag ??wie??ego wÄ?gorza
50 dag ko??ci wo??owych
12-15 dag wÄ?dzonego miÄ?sa
w??oszczyzna
p???? szklanki suszonych ??liwek
p??l szklanki ??wie??ego, zielonego groszku
2 ??y??ki drobno posiekanego koperku
p???? ??y??eczki cukru
pieprz
s??l |
Ko??ci i wÄ?dzone miÄ?so (mogÄ? te?? byÄ? sk??rki wÄ?dzonego boczku) zalaÄ? 1-5 I zimnej wody i gotowaÄ? ok.1 godz., po czym przecedziÄ?. Do roso??u w??o??yÄ? obranÄ? i pokrajanÄ? w??oszczyznÄ? oraz umyte ??liwki, chwilÄ? gotowaÄ?, po czym dodaÄ? zielony groszek, a po 10 min kawa??ki sprawionego wÄ?gorza i osoliÄ?. GotowaÄ? 10-12 min. ZupÄ? przyprawiÄ? mielonym pieprzem, cukrem i posiekanym koperkiem. Bardzo gorÄ?cÄ? podawaÄ? na st???? ze s??onymi paluszkami albo groszkiem ptysiowym.
|