1 kg ryby morskiej
cebula ??redniej wielko??ci
w??oszczyzna
2 ??????tka
2 ??y??ki mas??a
2 ??y??ki mÄ?ki
p???? szklanki ??wie??ej ??mietanki
??y??ka drobno posiekanego kopru
2 ??y??ki posiekanej natki
szczypta cukru
s??l
pieprz
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
??y??ka octu
p???? ??y??ki utartego chrzanu |
W??oszczyznÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?, zalaÄ? niewielkÄ? ilo??ciÄ? wody i ugotowaÄ?, dodajÄ?c listek laurowy, ziele angielskie i obranÄ?, przekrajanÄ? cebulÄ?. MiÄ?kkie jarzyny wyjÄ?Ä? i przeznaczyÄ? do innych cel??w, a do wywaru w??o??yÄ? oczyszczonÄ? i sfiletowanÄ? rybÄ?, osoliÄ? i gotowaÄ? na ma??ym ogniu ok. 20 min, zale??nie od gatunku ryby. Z mÄ?ki i mas??a sporzÄ?dziÄ? zasma??kÄ? i rozcie??czyÄ? przecedzonym wywarem rybno-warzywnym (2 szklanki). DodaÄ? ocet, chrzan, zieleninÄ?, cukier, osoliÄ? do smaku i - ciÄ?gle mieszajÄ?c - wlaÄ? ??mietankÄ?. Sos podgrzewa??, lecz ju?? nie gotowaÄ?, na koniec "zaciÄ?gnÄ?Ä?" surowymi ??????tkami. WyjÄ?tÄ? na p????misek rybÄ? podawaÄ? na st???? z ziemniakami z wody; sos osobno - w sosjerce.
|