60 dag ryby
50 dag gotowanych ziemniak??w
porcja w??oszczyzny
??redniej wielko??ci cebula
2 ??y??ki mas??a lub margaryny
2 ??y??ki mÄ?ki
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty i mielony
s??l |
W??oszczyznÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ? i pokrajaÄ? do??Ä? grubo. CebulÄ? przekrajaÄ? na 6 czÄ???ci, dodaÄ? listek, ziele i ziarnka pieprzu, polaÄ? niewielkÄ? ilo??ciÄ? wody i udusiÄ?. SprawionÄ? i pokrajanÄ? w dzwonka rybÄ? w??o??yÄ? do wrzÄ?cej osolonej wody. UgotowaÄ?, po och??odzeniu starannie wyjÄ?Ä? o??ci. Z t??uszczu i mÄ?ki zrobiÄ? zasma??kÄ?, lekko przyrumieniÄ? i rozprowadziÄ? przecedzonym wywarem z gotowanej ryby (1 szklanka). Gotowane ziemniaki pokrajaÄ? w talarki, u??o??yÄ? w wysmarowanym t??uszczem naczyniu ??aroodpornym, na nich po??o??yÄ? rybÄ? i duszone jarzyny, zalaÄ? przygotowanym sosem. WstawiÄ? na kr??tko do piekarnika, aby ca??o??Ä? r??wnomiernie siÄ? zagrza??a.
|