4 ??ledzie
30 dag ??liwek ??wie??ych albo mro??onych lub 20 dag ??liwek suszonych
gar??Ä? s??odkich migda????w (mogÄ? te?? byÄ? orzechy laskowe)
p???? szklanki oleju
p???? ??y??eczki cukru
sok z cytryny
2 szklanki mleka |
?šledzie oczy??ciÄ?, odciÄ?Ä? ??by, usunÄ?Ä? wnÄ?trzno??ci i o??ci, sfiletowaÄ?. Filety namoczyÄ? na 3 godz. w mleku. Umyte ??liwki zalaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ? i ugotowaÄ?; ??liwki suszone nale??y namoczyÄ? i ugotowaÄ? w tej samej wodzie, w kt??rej siÄ? moczy??y. Migda??y lub orzechy sparzyÄ? obraÄ? ze sk??rki i posiekaÄ?, zostawiajÄ?c kilka ca??ych do dekoracji. Ugotowane ??liwki przetrzeÄ? przez sito, wymieszaÄ? z olejem i posiekanymi migda??ami, doprawiÄ? do smaku solÄ?, cukrem i sokiem z cytryny. Filety ??ledziowe osÄ?czyÄ? z mleka, zwinÄ?Ä? w ruloniki jak rolmopsy, u??o??yÄ? na p????misku, polaÄ? przygotowanym sosem i przybraÄ? ca??ymi migda??ami. PodawaÄ? z bia??ym pieczywem.
|