Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
SERNIK ?šWIÄ?TECZNY

Ciasto kruche:
30 dag mÄ?ki
15 dag mas??a
7 dag cukru pudru
2 ??????tka

Sk??adniki sera:
12 dag cukru
20 dag mas??a
50 dag sera t??ustego, niekwa??nego
1/4 laski wanilii
15 dag sk??rki pomara??czowej
4 ??????tka
5 bia??ek (piana)
1 dag mÄ?ki ziemniaczanej
SporzÄ?dziÄ? ciasto kruche: mÄ?kÄ? przesiaÄ?, posiekaÄ? z mas??em, wymieszaÄ? z cukrem i zagnie??Ä? ciasto z ??????tkami. Z ciasta wywa??kowaÄ? 2 krÄ???ki, jednym wy??o??yÄ? tortownicÄ?, upiec na jasnoz??oty kolor. PrzyrzÄ?dziÄ? ser: ser przetrzeÄ? przez sito; utrzeÄ? mas??o, do mas??a dodaÄ? po jednym ??????tku, cukier, ucieraÄ? starannie; do masy dodaÄ? ser i mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? i ucieraÄ? 10 minut, na ko??cu dodaÄ? drobno pokrajanÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ? i waniliÄ? utartÄ?; mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? uwa??nie odwa??yÄ?, aby jej nie w??o??yÄ? za du??o; ubiÄ? bia??ka na pianÄ?, wymieszaÄ? z serem. Na upieczone ciasto wy??o??yÄ? ser, rozsmarowaÄ?, wyr??wnaÄ?, przykryÄ? drugim krÄ???kiem z surowego ciasta, pok??uÄ? i wstawiÄ? do dobrze ogrzanego piekarnika. Piec godzinÄ?. Po ostygniÄ?ciu mo??na polukrowaÄ? lub posypaÄ?, dop??ki gorÄ?ce, cukrem i waniliÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design