Ciasto kruche:
30 dag mÄ?ki
15 dag mas??a
7 dag cukru pudru
2 ??????tka
Sk??adniki sera:
12 dag cukru
20 dag mas??a
50 dag sera t??ustego, niekwa??nego
1/4 laski wanilii
15 dag sk??rki pomara??czowej
4 ??????tka
5 bia??ek (piana)
1 dag mÄ?ki ziemniaczanej |
SporzÄ?dziÄ? ciasto kruche: mÄ?kÄ? przesiaÄ?, posiekaÄ? z mas??em, wymieszaÄ? z cukrem i zagnie??Ä? ciasto z ??????tkami. Z ciasta wywa??kowaÄ? 2 krÄ???ki, jednym wy??o??yÄ? tortownicÄ?, upiec na jasnoz??oty kolor. PrzyrzÄ?dziÄ? ser: ser przetrzeÄ? przez sito; utrzeÄ? mas??o, do mas??a dodaÄ? po jednym ??????tku, cukier, ucieraÄ? starannie; do masy dodaÄ? ser i mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? i ucieraÄ? 10 minut, na ko??cu dodaÄ? drobno pokrajanÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ? i waniliÄ? utartÄ?; mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? uwa??nie odwa??yÄ?, aby jej nie w??o??yÄ? za du??o; ubiÄ? bia??ka na pianÄ?, wymieszaÄ? z serem. Na upieczone ciasto wy??o??yÄ? ser, rozsmarowaÄ?, wyr??wnaÄ?, przykryÄ? drugim krÄ???kiem z surowego ciasta, pok??uÄ? i wstawiÄ? do dobrze ogrzanego piekarnika. Piec godzinÄ?. Po ostygniÄ?ciu mo??na polukrowaÄ? lub posypaÄ?, dop??ki gorÄ?ce, cukrem i waniliÄ?.
|