1 kg ??wie??ych ??ledzi
3--4 ??y??ki mÄ?ki
1 jajko
trochÄ? mleka
t??uszcz do g??Ä?bokiego sma??enia (olej + kilka ??y??ek smalcu) |
?šledzie oczy??ciÄ?, odciÄ?Ä? g??owy, umyÄ?, usunÄ?Ä? o??ci i krÄ?gos??upy. PosoliÄ?. Z mÄ?ki, jajka i mleka sporzÄ?dziÄ? rzadkie ciasto nale??nikowe. Po????wki ??ledzi zanurzaÄ? w cie??cie i partiami przek??adaÄ? do wrzÄ?cego t??uszczu. Sma??yÄ? p??ty, a?? ??ledzie pokryjÄ? siÄ? ??????tÄ? pianÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co - z frytkami lub pieczywem.
|