4 du??e ??ledzie z ikrÄ? i mleczem
2 szklanki mleka
??y??ka ??mietany lub jogurtu
??y??ka musztardy
du??a cebula
cytryna
natka pietruszki
olej do sma??enia
s??l
pieprz |
?šledzie oczy??ciÄ?, zachowaÄ? mlecz i ikrÄ?, sfiletowaÄ?, op??ukaÄ?, w??o??yÄ? na 30 min do osolonego mleka. Mlecz i ikrÄ? rozetrzeÄ? ze ??mietanÄ? lub jogurtem, musztardÄ? i zmielonÄ? w maszynce cebulÄ?. Filety wyjÄ?Ä? z mleka, osuszyÄ? w czystej ??ciereczce, u??o??yÄ? na deseczce i posmarowaÄ? pastÄ? przyrzÄ?dzonÄ? z ikry i mlecza. ZwinÄ?Ä? jak rolmopsy i obwiÄ?zaÄ? bia??Ä? niciÄ?. Sma??yÄ? ok.10 min na rozgrzanym oleju. PodawaÄ? z pur??e ziemniaczanym i sur??wkami lub zielonÄ? sa??atÄ?.
|