4 pstrÄ?gi
4 ??y??ki oleju
2 ??y??ki octu winnego
2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina
s??l
pieprz
1 jajko
3 ??y??ki bu??ki tartej
t??uszcz (margaryna + olej) do sma??enia |
Oczyszczone pstrÄ?gi, umyÄ? i u??o??yÄ? w p??askim naczyniu, polewajÄ?c mieszaninÄ? oleju, octu i bia??ego wina, przyprawionÄ? solÄ? i pieprzem. OdstawiÄ? w ch??odne miejsce. Po 3-4 godz. pstrÄ?gi wyjÄ?Ä?, obtoczyÄ? w rozbe??tanym jajku i tartej bu??ce, sma??yÄ? w rozgrzanym t??uszczu z obu stron na z??oty kolor. PodawaÄ? z frytkami i plasterkami cytryny.
|