50 dag filet??w z ryby morskiej
1 jajko
3 dag s??oniny lub t??ustego boczku
??y??ka margaryny
du??a cebula
2 kromki bu??ki paryskiej
2 ??y??ki skondensowanego mleka
p???? ??y??ki sproszkowanej papryki
2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki
s??l
Sos:
czubata ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
szklanka mleka
p???? szklanki zsiad??ego mleka lub jogurtu
3 ??y??ki kapar??w lub marynowanych nasion nasturcji
sok cytrynowy
s??l |
Filety rybne zemleÄ? w maszynce do miÄ?sa. S??oninÄ? lub boczek pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ? i przesma??yÄ? kr??tko na patelni. DodaÄ? margarynÄ? i drobno pokrajanÄ? cebulÄ?, zn??w chwilÄ? sma??yÄ? a?? cebula nabierze z??ocistego koloru. Kromki bulki skropiÄ? skondensowanym mlekiem i rozgnie??Ä? do??Ä? dok??adnie. WymieszaÄ? ze zmielonymi filetami, dodaÄ? jajko, s??l, paprykÄ? i posiekanÄ? pietruszkÄ?. MasÄ? wyrobiÄ? dok??adnie i uformowaÄ? klopsiki wielko??ci orzecha w??oskiego, po czym ugotowaÄ? je (ok.15 min) w niewielkiej ilo??ci wody, wk??adajÄ?c do wrzÄ?tku. Ugotowane klopsiki wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ? na p????misek i postawiÄ? w ciep??ym miejscu. Przygotowanie sosu: MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z zimnym mlekiem, wlaÄ? do wywaru rybnego i mieszajÄ?c zagotowaÄ?. ZdjÄ?Ä? z ognia, dodaÄ? jogurt lub zsiad??e mleko, sok cytrynowy i kapary. Klopsy prze??o??yÄ? do sosu i jeszcze raz, w razie potrzeby, ogrzaÄ? na bardzo ma??ym ogniu. Do klopsik??w podaje siÄ? gotowane ziemniaki i zielonÄ? sa??atÄ?.
|