50 dag filet??w rybnych
1 jajko
sok cytrynowy
du??a cebula
15 dag mas??a lub margaryny
2 kromki bu??ki paryskiej
mleko do namoczenia bu??ki
szczypta sproszkowanej ga??ki muszkato??owej
s??l
kawa??ek selera
1 ma??y por
pieprz
Sos:
??y??eczka octu (10%)
??y??eczka musztardy
??y??ka oleju
2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki
??y??eczka posiekanego zielonego estragonu (mo??e byÄ? suszony)
1 jajko na twardo
1 kwaszony og??rek
cebula
??y??ka kapar??w lub marynowanych nasion nasturcji
p???? szklanki wytrawnego, bia??ego wina |
Filety ugotowaÄ? z porem i kawa??kiem selera. Gdy bÄ?dÄ? miÄ?kkie, odsÄ?czyÄ? na sitku i skropiÄ? sokiem cytrynowym. Ostudzone filety posiekaÄ?. W misce rozetrzeÄ? na g??adkÄ? masÄ? mas??o lub margarynÄ?, dodaÄ? namoczonÄ? w mleku i odci??niÄ?tÄ? bu??eczkÄ?, zmielonÄ? surowÄ? cebulÄ?, ??????tko, pieprz, s??l i ga??kÄ? muszkato??owÄ?. DodaÄ? posiekane filety i ubitÄ? na sztywno pianÄ? z bia??ka. MasÄ? ostro??nie wymieszaÄ? i prze??o??yÄ? do nat??uszczonej formy budyniowej lub naczynia ??aroodpornego przykryÄ? i wstawiÄ? do du??ego naczynia z wrzÄ?cÄ? wodÄ?. GotowaÄ? 1 godz., w razie potrzeby uzupe??niajÄ?c wodÄ? tak, aby naczynie budyniowe by??o zanurzone co najmniej w 3/4 wysoko??ci. Ugotowany pudding (pr??bowaÄ? - jak pieczone ciasto - patyczkiem) prze??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek i polaÄ? sosem.
PrzyrzÄ?dzenie sosu: Jajko drobno posiekaÄ?, rozetrzeÄ? z musztardÄ? i octem, mieszajÄ?c dodaÄ? olej i wino. PrzyprawiÄ? posiekanÄ? natkÄ?, estragonem, drobno pokrajanym kwaszonym og??rkiem i cebulÄ?. Dobrze wymieszaÄ? i dodaÄ? kapary.
|