75 dag ryby morskiej
3/4 szklanki tartej bu??ki
2 cebule
1-2 jajka
2 ??y??ki margaryny
pÄ?czek natki pietruszki
s??l
pieprz
cukier |
Ryby oczy??ciÄ?, odciÄ?Ä? ??by i p??etwy, umyÄ?, wybraÄ? o??ci, sfiletowaÄ?, drobno posiekaÄ? razem z cebulÄ?. UtrzeÄ? w misce razem z ??y??kÄ? margaryny i jajkami, po czym wymieszaÄ? z tartÄ? bu??kÄ? i posiekanÄ? natkÄ? pietruszki. DoprawiÄ? solÄ?, pieprzem i szczyptÄ? cukru. Zwil??onymi wodÄ? rÄ?koma formowaÄ? niewielkie klopsiki i trochÄ? je rozp??aszczyÄ?, powierzchniÄ? posmarowaÄ? margarynÄ? lub olejem. Uk??adaÄ? na wysmarowanej t??uszczem blasze i piec w piekarniku ok. 30 min. PodawaÄ? zaraz po upieczeniu z sa??atkÄ? z gotowanych warzyw i ostrym sosem, np. kaparowym.
|