1 kg filet??w rybnych
pÄ?czek w??oszczyzny bez kapusty
2 ma??e bu??eczki
6 jajek
2 szklanki mleka
??y??ka mas??a lub margaryny
cebula
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
s??l |
Filety rybne zalaÄ? szklankÄ? mleka i moczyÄ? 30-45 min. W drugiej szklance mleka namoczyÄ? bu??eczki. Warzywa obraÄ?, w??o??yÄ? do gorÄ?cej wody (1 I), dodaÄ? listki laurowe, ziele angielskie i ugotowaÄ?. MiÄ?kkie jarzyny wyjÄ?Ä?, wywar przecedziÄ?. 4 jajka ugotowaÄ? na twardo. CebulÄ? pokrajaÄ? w cienkie talarki i przesma??yÄ? w odrobinie t??uszczu. Filety rybne, odci??niÄ?te bu??eczki i cebulÄ? przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?, dodaÄ? 2 surowe jajka i s??l, dobrze wyrobiÄ?. Kawa??ek gazy (40 x 50 cm) wysmarowaÄ? mas??em, przy d??u??szym brzegu u??o??yÄ? po??owÄ? masy rybnej, na niej obrane ca??e jajka ugotowane na twardo i przykryÄ? resztÄ? masy. UformowaÄ? wa??ek d??ugo??ci ok. 35 cm, owinÄ?Ä? gazÄ?, ko??ce zwiÄ?zaÄ? nitkÄ?. W??o??yÄ? do rondla z wrzÄ?cym wywarem jarzynowym i gotowaÄ? ok. 45 min. Po tym czasie roladÄ? wyjÄ?Ä?, ostro??nie odwinÄ?Ä? z gazy, prze??o??yÄ? na p????misek i pokrajaÄ? na plastry o grubo??ci 2 cm. PodawaÄ? z sosem chrzanowym i pur??e ziemniaczanym.
|