25 dag wÄ?dzonej ryby
25 dag ugotowanych ziemniak??w
jajko
cebula
kilka ??y??ek tartej bu??ki
pieprz
s??l
olej do sma??enia |
Ryby obraÄ? ze sk??rki, usunÄ?Ä? krÄ?gos??upy i o??ci, drobno posiekaÄ?. Ziemniaki ut??uc lub przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?, wymieszaÄ? z rybÄ?, surowym jajkiem, dodaÄ? przesma??onÄ? w oleju posiekanÄ? cebulÄ?, s??l i pieprz. MasÄ? dobrze wyrobiÄ? i uformowaÄ? z niej niewielkie klopsiki. ObtoczyÄ? je w tartej bu??ce i sma??yÄ? w rozgrzanym oleju. PodawaÄ? z "czarcim" sosem (zob. nastÄ?pny przepis).
|