1,3 kg szczupaka
2 jajka
w??oszczyzna bez kapusty
2 go??dziki
5 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
4-5 grzyb??w (piestrzenic)
pieprz
majeranek
macierzanka
2 zÄ?bki czosnku
s??l
??y??ka posiekanej natki pietruszki |
UgotowaÄ? wywar z w??oszczyzny. SprawionÄ? i umytÄ? rybÄ? ugotowaÄ? w ca??o??ci w wywarze, dodajÄ?c ziele angielskie i go??dziki. Piestrzenice umyÄ? i ugotowaÄ? "w trzech wodach", tzn. trzykrotnie, po ka??dym zagotowaniu, odlewaÄ? wodÄ?. Z miÄ?kkiego szczupaka usunÄ?Ä? krÄ?gos??up i o??ci, miÄ?so przepu??ciÄ? przez maszynkÄ? razem z grzybami. DodaÄ? surowe jajka, drobno posiekany czosnek i cebulÄ?, przyprawiÄ? suszonymi zio??ami, natkÄ? pietruszki i solÄ?. Z dobrze wyrobionej masy uformowaÄ? klopsiki i gotowaÄ? w tym samym wywarze, w kt??rym gotowa??a siÄ? ryba, przez ok.15 min. PodawaÄ? na zimno lub na gorÄ?co.
|