1/4 litra miodu
50 dag mÄ?ki
go??dziki (4 szt.)
5 bia??ek (piana)
cynamon (1/2 ??y??eczki)
1 dag sody oczyszczonej
20 dag cukru
ga??ka muszkato??owa
3 ??y??ki przegotowanej, zimnej wody
3 ??y??ki wody
20 dag bakalii (rodzynki, orzechy, sk??rka pomara??czowa itp.)
4 dag t??uszczu
5 ??????tek
t??uszcz do smarowania blachy |
Mi??d z przyprawami ostro??nie zrumieniÄ? mieszajÄ?c, aby nie wykipia??, dodaÄ? 3 ??y??ki wody gotowanej, przestudziÄ?. Op??ukaÄ? rodzynki, pokrajaÄ? orzechy i sk??rkÄ? pomara??czowÄ?. PrzygotowaÄ? pod??u??ne, wÄ?skie blachy. RozetrzeÄ? t??uszcz z ??????tkami, dodaÄ? mi??d i cukier, utrzeÄ?. UbiÄ? pianÄ?. PianÄ? wy??o??yÄ? na ??????tka z cukrem, dodaÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ? i wyrabiaÄ? rÄ?kÄ? przez 20 minut. Rozpu??ciÄ? sodÄ? w wodzie zimnej, przegotowanej, dodaÄ? do ciasta sod?? i bakalie, wymieszaÄ? starannie r??kÄ?, ciasto wy??o??yÄ? do formy, piec Ä? do 1 godziny w niezbyt wygrzanym piekarniku (160 oC). ciasto nak??uÄ? g??Ä?boko zaostrzonym drewienkiem, a gdy wychodzi suche, wyjÄ?Ä? i trochÄ? przestudziÄ? w formie. Piernik odkrajaÄ? no??em od formy, wy??o??yÄ? ostro??nie i ostudziÄ? opierajÄ?c o brzeg stolnicy. Piernik mo??na lukrowaÄ? lukrem czekoladowym.
|