Nadzienie:
25 dag gotowanej ryby
10 dag ??wie??ych grzyb??w (mogÄ? byÄ? pieczarki)
jajko
??y??eczka mÄ?ki
??y??eczka margaryny lub mas??a
1 /3 szklanki mleka
s??l
pieprz
Ciasto:
20 dag mÄ?ki
10 dag margaryny lub mas??a
??y??ka oleju
1 /4 szklanki wody
s??l |
Na stolnicÄ? wysypaÄ? mÄ?kÄ?, dodaÄ? mas??o lub margarynÄ?, szczyptÄ? soli i - skrapiajÄ?c wodÄ? - zagnie??Ä? ciasto. Rozwa??kowaÄ? i szklankÄ? wyciÄ?Ä? krÄ???ki. Grzyby oczy??ciÄ?, kr??tko przesma??yÄ? na patelni i razem z rybÄ? przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?, dodaÄ? s??l i pieprz. DodaÄ? jasnÄ? zasma??kÄ? zrobionÄ? z mÄ?ki oraz mas??a i rozprowadzonÄ? mlekiem. Bia??ko ubiÄ? na sztywnÄ? pianÄ? i domieszaÄ? do farszu. Na krÄ???kach ciasta uk??adaÄ? po ??y??eczce farszu, brzegi zlepiÄ?, zwil??ajÄ?c je wodÄ?. Piero??ki posmarowaÄ? ??????tkiem rozmieszanym z ma??Ä? ilo??ciÄ? zimnej wody, u??o??yÄ? na blasze i wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min.
|