Nadzienie:
60-70 dag szczupaka, siei lub sandacza
s??l
pieprz
1 cebula
??y??ka posiekanej natki pietruszki
Ciasto:
25 dag mÄ?ki
p???? szklanki mleka
4 dag mas??a lub margaryny
2 jajka
1 ??????tko
p???? ??y??ki cukru
1,5 dag dro??d??y
s??l |
Mleko lekko podgrzaÄ?, wlaÄ? do miski, dodaÄ? pokruszone dro??d??e i rozetrzeÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ?. NastÄ?pnie dodaÄ? cukier, przesianÄ? mÄ?kÄ?, s??l, ukrÄ?cone 1 jajko z dodatkowym ??????tkiem i wszystko dobrze wyrobiÄ?. DodaÄ? stopione mas??o i dalej wyrabiaÄ?, a?? ciasto stanie siÄ? g??adkie i zacznie odstawaÄ? od rÄ?ki. Wtedy przykryÄ? je ??ciereczkÄ? i odstawiÄ? w ciep??e miejsce, aby wyros??o. PrzyrzÄ?dziÄ? nadzienie. RybÄ? oczy??ciÄ?, odrzuciÄ? ??eb, przepo??owiÄ? wzd??u??, usunÄ?Ä? krÄ?gos??up i - ile siÄ? da - o??ci. NatrzeÄ? solÄ?, pieprzem, zmia??d??onÄ? cebuli i drobno posiekanÄ? natkÄ? pietruszki. OdstawiÄ? w ch??odne miejsce. Wyro??niÄ?te ciasto podzieliÄ? na 3 czÄ???ci i rozwa??kowaÄ? formujÄ?c wyd??u??ony prostokÄ?t. Jeden - trochÄ? wÄ???szy - przenie??Ä? od razu na nat??uszczonÄ? blachÄ?, na nim u??o??yÄ? filety nadajÄ?c im kszta??t ryby, przykryÄ? drugim prostokÄ?tem ciasta i zlepiÄ? brzegi. Z pozosta??ego ciasta wyciÄ?Ä? r????ne figury, np. w kszta??cie ??usek, i ozdobiÄ? nimi pier??g. Gotowy rybnik odstawiÄ? na 30 min do wyro??niÄ?cia. PosmarowaÄ? rozbe??tanym jajkiem, nak??uÄ? w kilku miejscach, aby mog??a uchodziÄ? para, i wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C przez 40-50 min. Gdyby powierzchnia pieroga zarumieni??a siÄ? zbyt szybko, przykryÄ? jÄ? zwil??onym pergaminem. Po upieczeniu pier??g zsunÄ?Ä? na czystÄ? deskÄ? i od razu podawaÄ? z topionym mas??em.
|