1 kg r????nych ryb
2 cebule
szczypiorek z dymki
2 listki laurowe
??y??ka posiekanego
zielonego kopru
pieprz
s??l
Ciasto na uszka:
1 jajko
ma??a cebula
15 dag mÄ?ki
s??l |
Ryby oczy??ciÄ?, dodaÄ? cebulÄ? i listki laurowe, zalaÄ? 2 I wody i gotowaÄ?. Gdy szumowiny z powierzchni zniknÄ? (nie usuwaÄ? ich), zupa bÄ?dzie gotowa. Ryby wyjÄ?Ä?, wywar przyprawiÄ? pieprzem, solÄ?, posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem i jeszcze raz zagotowaÄ?. Ugotowane ryby oczy??ciÄ? z o??ci i krÄ?gos??up??w, przepu??ciÄ? razem z cebulÄ? przez maszynkÄ?, dodaÄ? jajko, s??l i pieprz. Z mÄ?ki i wody zagnie??Ä? ciasto, cienko rozwa??kowaÄ?, pokrajaÄ? w tr??jkÄ?ty lub kwadraty, uk??adaÄ? na ka??dym po trochÄ? nadzienia i formowaÄ? uszka. UgotowaÄ? w osolonej wodzie, podawaÄ? jako dodatek do gorÄ?cej zupy rybnej.
|