30 dag filet??w rybnych
5 zÄ?bk??w czosnku
2 ??y??ki pasty pomidorowej
listek laurowy
1 pietruszka
2 go??dziki
3 ziarna ziela angielskiego
cebula
s??l
pieprz
Szasz??yki:
40 dag filet??w rybnych
2 ??y??ki mÄ?ki
20 dag wÄ?dzonego boczku lub s??oniny
strÄ?k papryki
jab??ko
cebula
s??l |
Filety (30 dag) zalaÄ? 11 /2 I zimnej wody. DodaÄ? cebulÄ?, zÄ?bki czosnku, listek laurowy, pietruszkÄ?, ziele angielskie i trochÄ? soli. GotowaÄ? na bardzo ma??ym ogniu 1 godz. Po ugotowaniu przecedziÄ?, dodaÄ? pastÄ? pomidorowÄ?, trochÄ? pieprzu i ewentualnie soli. PrzyrzÄ?dziÄ? szasz??yki. Filety pokrajaÄ? na kwadratowe kawa??ki, posoliÄ?, obtoczyÄ? w mÄ?ce. Boczek, paprykÄ?, cebulÄ? i jab??ko pokrajaÄ? tak??e w kwadratowe kawa??ki i nadziewaÄ? na zmianÄ? z kawa??kami ryby na metalowe szpadki do szasz??yk??w. Sma??yÄ? w szasz??ykarni, na ruszcie lub nad ogniskiem. GorÄ?cÄ? zupÄ? przelaÄ? do fili??anek, na ka??dej z nich po??o??yÄ? szasz??yk. PodawaÄ? z pieczywem.
|