70 dag filet??w z makreli
1 jajko
3 ??y??ki tartej bu??ki
kwaszony og??rek
szklanka jogurtu
sok cytrynowy
pÄ?czek natki pietruszki
s??l
pieprz
ga??ka muszkato??owa
t??uszcz do sma??enia |
Umyte filety skropiÄ? sokiem cytrynowym i odstawiÄ? na 1 godzinÄ? w ch??odne miejsce. Og??rek pokrajaÄ? w talarki (powinno byÄ? ich tyle ile filet??w). TartÄ? bu??kÄ? wymieszaÄ? z solÄ?, pieprzem i utartÄ? ga??kÄ? muszkato??owÄ? (ok.1/2 ??y??eczki). Na ka??dym pod??u??nym filecie u??o??yÄ? plasterek og??rka, zwinÄ?Ä? tak jak rolmopsy, spiÄ?Ä? kr??tkim patyczkiem, obtoczyÄ? w roztrzepanym jajku i przyprawionej bu??ce. Na patelni rozgrzaÄ? t??uszcz, u??o??yÄ? zwiniÄ?te filety i usma??yÄ? na z??oty kolor. Prze??o??yÄ? do p????miska, polaÄ? jogurtem wymieszanym z drobno posiekanÄ? natkÄ? pietruszki; dodaÄ? kilka ??y??ek kapar??w a w wypadku ich braku - kilka drobno posiekanych marynowanych grzybk??w.
|