3 du??e ??ledzie
szklanka octu winnego
10 dag cukru
szklanka wody
10 ziaren pieprzu
10 go??dzik??w
listek laurowy
szczypta majeranku
s??l |
?šledzie oczy??ciÄ? i wymoczyÄ?, obraÄ? ze sk??rki sfiletowaÄ?, usunÄ?Ä? krÄ?gos??upy i o??ci. Ocet zagotowaÄ? z wodÄ?, dodajÄ?c cukier, szczyptÄ? soli i wszystkie przyprawy. W??o??yÄ? filety ??ledziowe, pogotowaÄ? przez ok. 5 min, wyjÄ?Ä?, pokrajaÄ? na kawa??ki o d??ugo??ci 3-4 cm prze??o??yÄ? do s??oja i zalaÄ? przestudzonÄ? marynatÄ?. OdstawiÄ? na 24 godz. w ch??odne miejsce. Po tym czasie wy??o??yÄ? ??ledzie na p????misek, polaÄ? kwa??nÄ? ??mietanÄ?, posypaÄ? drobno posiekanym szczypiorkiem i podawaÄ? na st????.
|