4-5 ??ledzi
25 dag ??liwek wÄ?gierek
p???? szklanki oliwy lub oleju
5-10 sztuk s??odkich migda????w
sok cytrynowy
cukier
pieprz
??y??ka posiekanego koperku lub natki pietruszki |
?šledzie wymoczyÄ?, sfiletowaÄ?, zdjÄ?Ä? sk??rkÄ?, usunÄ?Ä? krÄ?gos??upy i o??ci, zwinÄ??? w ruloniki i u??o??yÄ? w szklanej salaterce. ?šliwki przepo??owiÄ?, wyjÄ?Ä? pestki, dodaÄ? 3-4 ??y??ki wody i rozgotowaÄ? na gÄ?stÄ? papkÄ?, kt??rÄ? przetrzeÄ? przez nylonowe sitko. PrzyprawiÄ? jÄ? sokiem cytrynowym i cukrem, dodaÄ? sparzone, obrane ze sk??rki i posiekane migda??y oraz oliwÄ?. Dok??adnie wymieszaÄ?. Tak przygotowanym sosem polaÄ? ??ledzie i posypaÄ? je posiekanÄ? zieleninÄ?.
|