Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
?šwie??e ??ledzie w sosie winnym

1 kg ??wie??ych ??ledzi
p???? szklanki mleka
p???? szklanki bia??ego wytrawnego wina
15 dag migda????w
5 dag rodzynk??w
10 ??liwek marynowanych
2 ??y??ki mas??a
??y??ka mÄ?ki
s??l
cukier
?šledzie oczy??ciÄ?, przepo??owiÄ?, wyjÄ?Ä? krÄ?gos??up i o??ci, lekko posoliÄ?, zwinÄ?Ä? w ruloniki i spiÄ?Ä? wyka??aczkami. NastÄ?pnie u??o??yÄ? w wysmarowanym mas??em naczyniu ogniotrwa??ym, posypaÄ? sparzonymi, obranymi ze sk??rki i posiekanymi migda??ami oraz rodzynkami i po????wkami marynowanych ??liwek. DodaÄ? kilka ??y??ek wody i dusiÄ? pod przykryciem ok.15 min. Ruloniki wyjÄ?Ä?, sos podprawiÄ? zasma??kÄ? (??y??ka mas??a +??y??ka mÄ?ki), rozprowadziÄ? mlekiem, dodaÄ? wino i cukier do smaku. ?šledzie prze??o??yÄ? do sosu, wyjÄ?Ä? wyka??aczki i jeszcze podgrzaÄ?. PodawaÄ? z lanymi kluseczkami i sur??wkami, np. zielonÄ? sa??atÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design