1 kg ??wie??ych ??ledzi
p???? szklanki mleka
p???? szklanki bia??ego wytrawnego wina
15 dag migda????w
5 dag rodzynk??w
10 ??liwek marynowanych
2 ??y??ki mas??a
??y??ka mÄ?ki
s??l
cukier |
?šledzie oczy??ciÄ?, przepo??owiÄ?, wyjÄ?Ä? krÄ?gos??up i o??ci, lekko posoliÄ?, zwinÄ?Ä? w ruloniki i spiÄ?Ä? wyka??aczkami. NastÄ?pnie u??o??yÄ? w wysmarowanym mas??em naczyniu ogniotrwa??ym, posypaÄ? sparzonymi, obranymi ze sk??rki i posiekanymi migda??ami oraz rodzynkami i po????wkami marynowanych ??liwek. DodaÄ? kilka ??y??ek wody i dusiÄ? pod przykryciem ok.15 min. Ruloniki wyjÄ?Ä?, sos podprawiÄ? zasma??kÄ? (??y??ka mas??a +??y??ka mÄ?ki), rozprowadziÄ? mlekiem, dodaÄ? wino i cukier do smaku. ?šledzie prze??o??yÄ? do sosu, wyjÄ?Ä? wyka??aczki i jeszcze podgrzaÄ?. PodawaÄ? z lanymi kluseczkami i sur??wkami, np. zielonÄ? sa??atÄ?.
|