50 dag filet??w rybnych
3 ??y??ki mÄ?ki
10 dag mas??a lub margaryny
6 ??redniej wielko??ci ziemniak??w
listek laurowy
1 jajko
ma??y pÄ?czek w??oszczyzny bez kapusty
2 cebule
go??dzik
??y??eczka musztardy
kilka ziaren ziela angielskiego
s??l
pieprz |
Filety ugotowaÄ? w osolonej wodzie z dodatkiem obranej w??oszczyzny, przypraw i 1 cebuli. MiÄ?kkÄ? rybÄ? osÄ?czyÄ? na sicie i pokrajaÄ? na mniejsze kawa??ki. Wywar przecedziÄ?, dodaÄ? przesma??onÄ? w ??y??ce mas??a mÄ?kÄ?, zagotowaÄ?. DodaÄ? ukrÄ?cone ??????tko, przyprawiÄ? musztardÄ?, mielonym pieprzem oraz solÄ? i ju?? nie gotowaÄ?, tylko zagrzaÄ?. Ziemniaki ugotowaÄ? i rozetrzeÄ? na pur??e. DrugÄ? cebulÄ? obraÄ?, drobno posiekaÄ?, przesma??yÄ? w pozosta??ym ma??le. Do pur??e ziemniaczanego dodaÄ? ubitÄ? na sztywno pianÄ? z bia??ka i ostro??nie wymieszaÄ?. W nat??uszczonym naczyniu ??aroodpornym uk??adaÄ? warstwami rybÄ? i pur??e ziemniaczane polewajÄ?c warstwy sosem i cebulÄ? przesma??onÄ? z mas??em. OstatniÄ? warstwÄ? powinny stanowiÄ? ziemniaki, na kt??rych nale??y u??o??yÄ? grudki mas??a. ZapiekaÄ? w gorÄ?cym piekarniku 20-25 min.
|