50 dag ugotowanej ryby
3 jajka
4--6 pieczarek
30 dag sera (cheddar)
tarta bu??ka
olej do sma??enia |
RybÄ? posiekaÄ? razem z ugotowanym na twardo 1 jajkiem. Pieczarki oczy??ciÄ?, posiekaÄ? i kr??tko przesma??yÄ? w oleju. RybÄ? z jajkiem i pieczarki wymieszaÄ?, dodajÄ?c surowe jajko. Ser pokrajaÄ? na plastry i formowaÄ? "kanapki": plaster sera, nadzienie, plaster sera. Obie strony kanapek posmarowaÄ? rozbe??tanym jajkiem i ze wszystkich stron obsypaÄ? tartÄ? bu??kÄ?. Sma??yÄ? na rozgrzanym oleju, wyjmowaÄ? szerokim no??em lub drewnianÄ? ??opatkÄ?. Uk??adaÄ? na sitku lub bibule, ??eby t??uszcz trochÄ? ociek??. Je??eli chcemy uniknÄ?Ä? sma??enia na t??uszczu, w ten sam spos??b przygotowanÄ? potrawÄ? mo??na zapiec w piekarniku na blasze. PodawaÄ? z bia??ym pieczywem i zielonÄ? sa??atÄ?.
|