1 kg filet??w rybnych
1 serdelek (ok. 5 dag)
5 dag s??oniny
2 kromki bu??ki paryskiej
1 du??a cebula
5 ??y??ek mleka
2 ??y??eczki kapar??w lub marynowanych nasion nasturcji
3 ??y??ki drobno posiekanej natki pietruszki
2 jajka
szklanka ??mietany lub jogurtu
ocet
s??l |
Filety skropiÄ? octem, trochÄ? osoliÄ? i chwilÄ? poddusiÄ? we w??asnym sosie. OstudziÄ? i przepu??ciÄ? przez maszynkÄ? razem z namoczonÄ? i odci??niÄ?tÄ? bu??eczkÄ?, serdelkiem, s??oninÄ? i cebulÄ?. DodaÄ? kapary i natkÄ? pietruszki, jeszcze trochÄ? osoliÄ? i skropiÄ? octem. Tak przygotowanÄ? masÄ? prze??o??yÄ? do ogniotrwa??ej formy. ?šmietanÄ? roztrzepaÄ?, dodajÄ?c ??????tka. Bia??ka ubiÄ? na sztywnÄ? pianÄ?, wymieszaÄ? ze ??mietanÄ? i polaÄ? tym masÄ? rybnÄ?. WstawiÄ? do gorÄ?cego piekarnika, po chwili zmniejszyÄ? ogie?? i zapiekaÄ? przez 20 min. PodawaÄ? z gotowanymi ziemniakami i zielonÄ? sa??atÄ?.
|