1 kg makreli
2 ??y??ki octu
Ä?wiartka cytryny lub ??y??eczka soku cytrynowego
1 cebula
2 ??y??ki majonezu
3-4 ??y??eczki skondensowanego mleka
??y??ka posiekanego szczypiorku
??y??ka posiekanej natki pietruszki
2 pomidory
1 jajko
kilka ga??Ä?zek koperku |
Makrele sprawiÄ? i umyÄ?. W??o??yÄ? je do gotujÄ?cej wody, dodaÄ? przekrajanÄ? cebulÄ?, koper, Ä?wiartkÄ? cytryny lub sok cytrynowy oraz s??l i wlaÄ? ocet. Ryby w ??adnym wypadku nie mogÄ? siÄ? rozgotowaÄ? i rozpa??Ä?. Po ugotowaniu zostawiÄ? je na noc w tym samym p??ynie. Nazajutrz obraÄ? ze sk??ry, podzieliÄ? wzd??u?? na po??owy i u??o??yÄ? na p????misku. Majonez rozmieszaÄ? ze skondensowanym mlekiem, dodaÄ? posiekanÄ? zieleninÄ? i tym sosem pola?? ryby. PrzybraÄ? Ä?wiartkami ugotowanego na twardo jajka i pomidor??w. PodawaÄ? z sa??atkÄ? ziemniaczanÄ? i mizeriÄ?.
|