Kuchnia w??oska
4 liny o wadze 200 g ka??dy
20 g mÄ?ki
40 g mas??a
12 bia??ych winogron
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
2 zÄ?bki czosnku
3 listki sza??wii
2 ??y??ki bia??ego octu
4 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l
pieprz |
Ryby oczy??ciÄ?, wypatroszyÄ? i umyÄ?. ObtoczyÄ? w mÄ?ce, w??o??yÄ? do rozgrzanej oliwy z dodatkiem roztartego czosnku i sma??yÄ? 20 minut. W tym czasie posiekaÄ? sza??wiÄ? i pietruszkÄ?, przetrzeÄ? przez sitko winogrona i wymieszaÄ? ich sok z octem. Wszystkie te sk??adniki w??o??yÄ? do rondla z mas??em i roztartym zÄ?bkiem czosnku. PrzyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. OdparowywaÄ? przez 3 minuty, po czym usunÄ?Ä? resztki czosnku. Usma??one liny podawaÄ? z przygotowanym sosem.
|