Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zupa rybna

Kuchnia w??oska
1 ryba skorpena o wadze 400 g
1 ryba kap??on (gallinella) o wadze 400 g
1 ryba barnena o wadze 300 g
1 cebula pokrojona w cienkie plastry
1 drobno pokrojona szalotka
1/2 szklanki bia??ego wina
1 zÄ?bek czosnku
1 ga??Ä?zka tymianku
1 ??y??ka pokrojonej natki pietruszki
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l
Ryby wyczy??ciÄ?, wypatroszyÄ?, dok??adnie umyÄ? i pokroiÄ? w dzwonka. Do p??askiego rondla wlaÄ? oliwÄ?, podgrzaÄ? jÄ?, a nastÄ?pnie dodaÄ? 2 ryby z cebulÄ?, szalotkÄ?, czosnkiem i tymiankiem i sma??yÄ? 2 minuty. Po up??ywie tego czasu ryby z dodatkami podlaÄ? winem i odrobinÄ? posoliÄ?, gotowaÄ? oko??o 10 minut, a gdy wino odparuje, do rondla dolaÄ? wody i trzymaÄ? pod przykryciem do momentu, a?? woda zagotuje siÄ?. Wtedy zdjÄ?Ä? pokrywkÄ?, zmniejszyÄ? ogie?? i gotowaÄ? zupÄ? na wolnym ogniu jeszcze 35 minut. Po up??ywie tego czasu ??y??kÄ? cedzakowÄ? wyjÄ?Ä? ryby, wywar przecedziÄ? przez sito i posypaÄ? natkÄ? pietruszki. PodawaÄ? oddzielnie zupÄ? z kromkami pieczonego chleba natartymi czosnkiem i oddzielnie rybÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design