Kuchnia w??oska
1 kg ma????y (omu??ki) - skorupki dok??adnie oczy??ciÄ?
2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki
1 zÄ?bek zgniecionego czosnku
1/2 szklanki bia??ego wina
4 kromki opieczonego chleba
6 ??y??ek oliwy z oliwek
pieprz |
Do du??ego rondla wlaÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? ma????e i zagotowaÄ?. Gdy tylko ma????e siÄ? otworzÄ?, wyjÄ?Ä? je z wody i ka??dÄ? wyjÄ?Ä? z muszelki. WodÄ?, w kt??rej gotowa??y siÄ? ma????e, przecedziÄ?. Na ma??ym ogniu ustawiÄ? rondel, wlaÄ? do niego oliwÄ?, rozgrzaÄ? jÄ? i podsma??yÄ? czosnek. NastÄ?pnie dodaÄ? mule, podlaÄ? winem, po czym dolaÄ? przecedzonÄ? wodÄ?, w kt??rej siÄ? gotowa??y. DoprowadziÄ? zupÄ? do wrzenia i gotowaÄ? jeszcze minutÄ?, potem dodaÄ? posiekanÄ? natkÄ? pietruszki, wlaÄ? odrobinÄ? oliwy i posypaÄ? pieprzem. ZupÄ? podawaÄ? gorÄ?cÄ? z grzankami natartymi czosnkiem.
|