50 dkg jab??ek kompotowych
1 dkg ??elatyny
cukier w mÄ?czce do smaku
miazga z surowych owoc??w r????y mieszanych z cukrem
4 bia??ka (piana) |
??elatynÄ? namoczyÄ? i rozpu??ciÄ? wlewajÄ?c parÄ? ??y??ek wrzÄ?cej wody. Jab??ka op??ukaÄ?, upiec, przetrzeÄ? przez sito. UbiÄ? sztywnÄ? pianÄ?. DodawaÄ? po trochu cukier, wymieszaÄ? z miazgÄ? z r????y utartÄ? z cukrem i przecierem jab??ecznym oraz ??elatynÄ? wlewajÄ?c jÄ? cienkim strumieniem; chwilÄ? ubijaÄ?. Mus wy??o??yÄ? na szklany p????misek spiÄ?trzajÄ?c masÄ?, ostudziÄ?. PodawaÄ? z herbatnikami.
|