Kuchnia w??oska
800 g ma??ych makreli, wcze??niej wypatroszonych i umytych
250 g ??wie??ego zielonego groszku, gotowanego przez 5 minut
1 pokrojona w cienkie plastry cebula
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki bia??ego wytrawnego wina
1 ??y??ka wazowa sosu pomidorowego
1 posiekany zÄ?bek czosnku
4 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l |
Do p??askiego rondla na rozgrzanÄ? oliwÄ? w??o??yÄ? cebulÄ? z czosnkiem i zeszkliÄ?. Do rondla dodaÄ? makrele, a gdy siÄ? podsma??Ä?, podlaÄ? je winem. Wino odparowaÄ?, rybki posoliÄ?, zalaÄ? niewielkÄ? ilo??ciÄ? letniej wody, rondel przykryÄ? pokrywkÄ? i gotowaÄ? oko??o 4 minut na wolnym ogniu. NastÄ?pnie do rondla wlaÄ? sos pomidorowy, ca??o??Ä? delikatnie zamieszaÄ?, a je??li sos bÄ?dzie za gÄ?sty, dolaÄ? jeszcze odrobinÄ? wody. GotowaÄ? bez przykrycia jeszcze 5 minut, po czym delikatnie u??o??yÄ? makrele na g??Ä?bokim p????misku, przykryÄ? je zielonym groszkiem, polaÄ? sosem i posypaÄ? natkÄ? pietruszki.
|