Kuchnia w??oska
800 g wymoczonego wcze??niej sztokfisza
40 g suszonych winogron
40 g orzeszk??w pinii
40 g mas??a
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
1 ??y??ka cukru
10 ??y??ek octu z bia??ego wina
1/2 szklanki bia??ego wina
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l
??wie??o zmielony pieprz |
Namoczonego sztokfisza obraÄ? ze sk??ry, usunÄ?Ä? o??ci i pokroiÄ? rybÄ? na kawa??ki jednakowej wielko??ci. W p??ytkim rondlu rozgrzaÄ? oliwÄ? z mas??em i przysma??yÄ? rybÄ?. NastÄ?pnie sztokfisza lekko posoliÄ?, zalaÄ? wodÄ? i gotowaÄ? na wolnym ogniu. W tym czasie w drugim rondlu w occie rozpu??ciÄ? cukier, wstawiÄ? rondelek na ma??y ogie??, a gdy cukier nabierze barwy karmelu, zalaÄ? go winem. NastÄ?pnie do rondelka dorzuciÄ? orzeszki pinii i wymoczone wcze??niej winogrona. Gdy po??owa p??ynu z rondelka wyparuje, sos przelaÄ? do rondla ze sztokfiszem i ca??o??Ä? gotowaÄ? jeszcze 5 minut. GotowÄ? potrawÄ? posypaÄ? natkÄ? pietruszki oraz pieprzem i odstawiÄ? na kilka minut w ciep??e miejsce, po czym podawaÄ? na st????.
|