Kuchnia w??oska
800 g wymoczonego wcze??niej sztokfisza
200 g ziemniak??w
6 ??uskanych w??oskich orzech??w
2 ??y??ki orzeszk??w pinii
1 zÄ?bek czosnku
30 g posiekanej natki pietruszki
5 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l |
RybÄ? obraÄ? ze sk??ry, usunÄ?Ä? o??ci i po??amaÄ? na ma??e kawa??ki. Do rondla wlaÄ? ma??Ä? ilo??Ä? wody, lekko posoliÄ?, w??o??yÄ? kawa??ki sztokfisza i gotowaÄ? na wolnym ogniu 20 minut. Ziemniaki umyÄ?, obraÄ? i pokroiÄ? na kawa??ki, po czym do??o??yÄ? do rondla z rybÄ?, dosoliÄ? i dalej gotowaÄ? jeszcze 25 minut. W mo??dzierzu (lub mikserem) rozetrzeÄ? na jednolitÄ? masÄ? czosnek, natkÄ? pietruszki, orzeszki pinii oraz orzechy. GotowÄ? rybÄ? zdjÄ?Ä? z ognia, przyprawiÄ? oliwÄ? i masÄ? czosnkowÄ?. Ca??o??Ä? delikatnie mieszaÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ? i podawaÄ? na st????. Sztokfisza w sosie zielonym mo??na podaÄ? r??wnie?? z polentÄ?.
|