Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Tu??czyk z grzybami

Kuchnia w??oska
4 dzwonka ??wie??ego tu??czyka o wadze 125 g ka??dy
20 g suszonych grzyb??w (namoczonych wcze??niej i oczyszczonych)
2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki
1 zÄ?bek drobno posiekanego czosnku
2 filety z sardeli (wymoczone, odfiletowane i drobno pokrojone)
1 ??y??ka mÄ?ki pszennej
20 g mas??a
1/4 szklanki bia??ego wina
sok z 1/2 cytryny
1 ??y??eczka oregano
1 ??y??eczka majeranku
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l
czarny pieprz
W ??aroodpornym naczyniu rozgrzaÄ? oliwÄ?, podrumieniÄ? na niej czosnek. ZdjÄ?Ä? naczynie z ognia, dodaÄ? sardele, i rozgnie??Ä? je drewnianÄ? ??y??kÄ?. Ponownie ustawiÄ? naczynie na ogniu i wsypaÄ? mÄ?kÄ? ciÄ?gle mieszajÄ?c, by nie powsta??y grudki. PodlaÄ? winem, a gdy wino zacznie siÄ? gotowaÄ?, do naczynia w??o??yÄ? rybÄ?. DodaÄ? pokrojone w plasterki grzyby, przyprawiÄ? oregano i majerankiem oraz solÄ? i pieprzem. Naczynie przykryÄ? pokrywkÄ?, gotowaÄ? na ??rednim ogniu 5 minut. RybÄ? przewr??ciÄ?, ponownie przykryÄ? i wstawiÄ? do rozgrzanego do temperatury 190"C piekarnika na 15 minut. Gotowego tu??czyka u??o??yÄ? na p????misku i posypaÄ? natkÄ? pietruszki. Do sosu w kt??rym piek?? siÄ? tu??czyk, wlaÄ? sok z cytryny i dodaÄ? mas??o. NastÄ?pnie sos zamieszaÄ? i polaÄ? nim tu??czyka, po czym gotowÄ? potrawÄ? podawaÄ? na st????.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design