Kuchnia w??oska
8 kalmar??w ??redniej wielko??ci, wypatroszonych, pozbawionych oczu i "dziobka"
200 g sparzonych i obranych ze sk??rki s??odkich pomidor??w
50 g drobno pokrojonej surowej szynki
60 g parmezanu
4 ??y??ki posiekanej natki pietruszki
2 ??y??ki posiekanej bazylii
1 ??y??ka majeranku
1 ma??a grubo poszatkowana marchew
1 ma??a drobno pokrojona ??odyga selera naciowego
2 posiekane zÄ?bki czosnku
2 pokrojone w plastry szalotki
40 g tartej bu??ki
1/4 szklanki bia??ego wina
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l i ??wie??o zmielony czarny pieprz |
Na ma??ym ogniu podgrzaÄ? oliwÄ?, przysma??yÄ? po????wki marchwi, selera, czosnku i szalotki, po czym warzywa posoliÄ? i przetrzeÄ? przez sito. Przetarte warzywa ponownie w??o??yÄ? do garnka, dodaÄ? tarÄ? bu??kÄ?, natkÄ? pietruszki, parmezan, zÄ?bek czosnku, bazyliÄ?, szynkÄ?, drobno pokrojone macki kalmara oraz s??l i pieprz. Wszystkie sk??adniki rozgniataÄ? i mieszaÄ? widelcem, a?? masa bÄ?dzie mia??a jednolitÄ? konsystencjÄ?. Tak przygotowanym farszem nadziewaÄ? kalmary, otw??r zaszyÄ? lnianÄ? nitkÄ?. Do aluminiowego rondla wlaÄ? resztÄ? oliwy, przysma??yÄ? na niej pozosta??e warzywa, a do warzyw do??o??yÄ? faszerowane kalmary. Ca??o??Ä? lekko podgotowaÄ? i podlaÄ? winem. Gdy wino wyparuje, dodaÄ? rozgniecione pomidory, s??l, pieprz i majeranek. Rondel w??o??yÄ? na 15 minut do rozgrzanego do temperatury 180?C piekarnika. Faszerowane kalmary mo??na podaÄ? z bia??ym ry??em lub
kawa??kami opiekanej polenty.
|