Ciasto:
25 dag mÄ?ki
2 dag dro??d??y
15 dag ??mietany
10 dag margaryny
2 ??????tka
jajo
p???? ??y??eczki cukru
t??uszcz do smarowania formy
Nadzienie:
50 dag dorsza (filety) lub innej ryby
8-10 dag margaryny
??rednia cebula
10 dag ry??u
2 jaja
2 kostki przyprawy do zup
pieprz
s??l
??y??ka posiekanej naci pietruszki |
Dro??d??e rozetrzeÄ? z cukrem. PrzesianÄ? mÄ?kÄ? posiekaÄ? z margarynÄ?, dodaÄ? ??????tka, jajo roztarte z cukrem, rozmieszane dro??d??e i ??mietanÄ?; wyrobiÄ? ciasto i postawiÄ? w ciep??ym miejscu, aby ros??o. RybÄ? obraÄ? ze sk??ry, udusiÄ? do miÄ?kko??ci, dodajÄ?c czÄ???Ä? margaryny i podlewajÄ?c niewielkÄ? ilo??ciÄ? wody. ObraÄ? z o??ci, podzieliÄ? na kawa??ki. Ry?? ugotowaÄ? na sypko. PrzyprawÄ? do zup rozpu??ciÄ? w ma??ej ilo??ci gorÄ?cej wody (2-3 ??y??ki). Drobno posiekanÄ? cebulÄ? usma??yÄ? na pozosta??ej margarynie na z??oty kolor. Ciasto rozwa??kowaÄ? w prostokÄ?t na stolnicy posypanej mÄ?kÄ?. Na ??rodku ciasta po??o??yÄ? ry?? (wzd??u??), pokropiÄ? rozpuszczonÄ? przyprawÄ? do zup, dodaÄ? usma??onÄ? cebulÄ?, na tym u??o??yÄ? kawa??ki ryby na przemian z ugotowanymi jajami pokrajanymi na Ä?wiartki, osoliÄ?, posypaÄ? zmielonym pieprzem i posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. D??u??sze brzegi ciasta zlepiÄ? ozdobnie na wierzchu kulebiaka. W??o??yÄ? go ostro??nie do wÄ?skiej, wysmarowanej t??uszczem formy i piec w gorÄ?cym piekarniku ok. 3O min. Po upieczeniu wyjÄ?Ä? z formy na pod??u??ny p????misek i pokrajaÄ? w grube plastry. PodawaÄ? z topionym lub surowym mas??em. Nadzienie do kulebiaka mo??na robiÄ? r??wnie?? z resztek miÄ?s, drobiu lub kapusty z grzybami.
|