50 dkg jag??d
12 dkg cukru w mÄ?czce
4 bia??ka (piana)
1 dkg ??elatyny |
??elatynÄ? namoczyÄ?, zalaÄ? paroma ??y??kami wrzÄ?cej wody, rozpu??ciÄ? jÄ?.
Owoce przebraÄ?, op??ukaÄ?, osÄ?czyÄ?. UbiÄ? sztywnÄ? pianÄ?, do piany dodawaÄ? po trochu cukier. Na ko??cu dodaÄ? zmia??d??one owoce i rozpuszczonÄ? ??elatynÄ? - ubijajÄ?c; je??eli trzeba, mus zabarwiÄ? r????owym barwnikiem. Gdy mus zacznie gÄ?stnieÄ?, wy??o??yÄ? go spiÄ?trzajÄ?c na p????misek szklany i ostudziÄ?. PodawaÄ? z herbatnikami. W ten spos??b mo??na sporzÄ?dziÄ? mus z innymi aromatycznymi owocami, np. jagody dodajÄ?c w ca??o??ci (wiÄ?ksze i bardziej twarde owoce po przetarciu).
|