Kuchnia wÄ?gierska
4 okonie
1 pÄ?czek zielonej pietruszki
750 g ziemniak??w
2 fili??anki ??mietany
100 g t??uszczu
szczypta mielonej papryki
s??l |
Ryby starannie oczy??ciÄ?, umyÄ?, usunÄ?Ä? skrzela, sk??rÄ? w wielu miejscach naciÄ?Ä?, posoliÄ?, wetrzeÄ? mielonÄ? paprykÄ?, w??o??yÄ? do ??aroodpornego naczynia z roztopionym mas??em i w nagrzanym piekarniku upiec na p????miÄ?kko. Ziemniaki ugotowaÄ? w ??upinkach w osolonej wodzie, obraÄ?, pokroiÄ? w plasterki, u??o??yÄ? dooko??a ryb i piec je dalej a?? do miÄ?kko??ci. ZalaÄ? wszystko ??mietanÄ? i kr??tko zagotowaÄ?. PodawaÄ? z drobno posiekanÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?.
|