Kuchnia wÄ?gierska
8 filet??w z karpia
pieprz
3 kieliszki czerwonego wina
szczypta majeranku
100 g mas??a
1 ma??a cebula
100 g grzyb??w
1 ??y??ka mÄ?ki
s??l
olej |
Filety z karpia umyÄ?, posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem i w??o??yÄ? do brytfanki wysmarowanej mas??em. ZalaÄ? rybÄ? czerwonym winem i odrobinÄ? wody, nastÄ?pnie u??o??yÄ? na niej pokrojone w plasterki grzyby i cebulÄ?, posypaÄ? majerankiem, przykryÄ? foliÄ? aluminiowÄ? i dusiÄ? w piekarniku do miÄ?kko??ci. Karpie u??o??yÄ? na p????misku i ob??o??yÄ? grzybami. Z mÄ?ki i po??owy mas??a przyrzÄ?dziÄ? zasma??kÄ?, rozprowadziÄ? jÄ? sosem powsta??ym podczas duszenia ryby i stale mieszajÄ?c, dodaÄ? po troszeczku pozosta??Ä? po??owÄ? mas??a. Sosem tym zalaÄ? rybÄ? i podaÄ? jÄ? gorÄ?cÄ? na st????.
|