1 dkg ??elatyny
10 dkg cukru
5 dkg cukru
kawa??eczek wanilii
1/2 szklanki wody
3 bia??ka
4 ??????tka
12 dkg ??mietanki kremowej |
??elatynÄ? op??ukaÄ?, namoczyÄ? w zimnej wodzie na godzinÄ?. SporzÄ?dziÄ? karmel, cukier zrumieniÄ? na ciemnoz??oty kolor, zalaÄ? ostro??nie wrzÄ?cÄ? wodÄ?, rozgotowaÄ? go i ostudziÄ?.
NapÄ?cznia??Ä? i odci??niÄ?tÄ? ??elatynÄ? podgrzaÄ? w ma??ym naczyniu i rozpu??ciÄ? jÄ? mieszajÄ?c, wstawiÄ? do naczynia z ciep??Ä? wodÄ?, aby nie zastyg??a. UbiÄ? bia??ka i ??mietankÄ?, i pozostawiÄ? w ch??odnym miejscu. UtrzeÄ? ??????tka z cukrem i waniliÄ? na puszystÄ? masÄ?, na ko??cu dodaÄ? rozpuszczony karmel, rozmieszaÄ? go i do masy wlewaÄ? po trochu rozpuszczonÄ? ??elatynÄ?, ciÄ?gle mieszajÄ?c. Gdy konsystencja masy dojdzie do gÄ?sto??ci ??mietany, szybko wy??o??yÄ? na ??????tka pianÄ? i ??mietankÄ?, lekko wymieszaÄ? z masÄ? ??????tkowÄ?. Krem natychmiast wy??o??yÄ? do kompotiery lub podzieliÄ? na porcje do kompotierek i ostudziÄ?. PrzybraÄ? w lecie ??wie??ymi truskawkami, poziomkami, w zimie - osÄ?czonÄ? konfiturÄ?, migda??ami ,sk??rkÄ? pomara??czowÄ?.
|